Gulerul cervical (colierul cervical)
În medicina de urgență leziunile coloanei cervicale apar, de obicei, în cazul politraumatizatilor din accidente rutiere, căderilor de la înălțime, in cazul agresiunilor, tentativelor de suicid prin spinzurare sau accidentelor produse după sărituri în apă.
Incidenta leziunilor grave la nivelul coloanei cervicale este mică, dar se asociază frecvent cu invaliditatea și decesul.
Principiile de baza care trebuie respectate în cazul traumatismelor coloanei cervicale sint:
- evitarea instalării deficitelor neurologice noi și a agravării celor deja instalate.
- menținerea coloanei vertebrale "în ax" anatomic pe parcursul transportului, tratamentului și investigațiilor victimei.
- reducerea precoce a unei deplasări, făcută cu scopul de a facilita decompresia medulara.
Cel mai frecvent este afectată vertebra C2 (24% din fracturile de coloană cervicală), urmată de vertebrele C6-C7 (39% din fracturi).
Leziunile fatale cele mai frecvente sint cele de la nivelul joncțiuni cranio-cervicale sau cele de la joncțiunea atlanto-axiala.
Toate fracturile coloanei vertebrale, chiar și cele care par minore, trebuie considerate si tratate ca leziuni instabile pina la proba contrarie.
În cazul în care suspicionam leziuni ale coloanei cervicale, este necesara utilizarea unui guler cervical. Rolul său este de a stabiliza coloana cervicală.