Șoc anafilactic după administrarea de Piafen și Aulin

     Este cazul unei tinere de 22 de ani, necunoscută cu reacții alergice în antecedente și care devine inconștientă la aproximativ 20 de minute după ce a luat, din proprie inițiativă, 1 cp de Piafen (Metamizol sodic) și 1 cp de Aulin  (Nimesulide) pentru o cefalee intensă care a debutat în urma cu 24 de ore.

      Metamizolul este substanța activă prezentă într-o serie de medicamente (Algocalmin, Piafen, Novocalmin, Analgin, etc.) care sunt considerate de populație "inofensive" și care sunt administrate pentru diverse motive: cefalee, dureri menstruale, dureri în sfera ORL, etc.

     După administrarea medicației, starea pacientei s-a deteriorat, aceasta acuzând cefalee, dificultăți de respirație, dureri abdominale, grețuri și vărsături.
     Ulterior, a apărut edem al feței și limbii, o erupție generalizată, pruriginoasa, culminând cu alterarea stării de conștientă, moment în care familia decide să sune la 112.

      Am găsit o pacienta în stare de inconștientă,  cu wheezing, polipneica, cu puls central și periferic prezent, dar slab perceptibil.
      Extremitatea cefalica era cianotică, cu edem accentuat al buzelor și limbii, cu lichid de vărsătura prezent în cavitatea bucală. Pupilele erau midriatice bilateral, cu un  GCS =6.
      Prezenta o erupție generalizată, cu placarde eritematoase, extremitățile fiind cianotice și reci.

      Monitorizarea a evidențiat o TA nemasurabila, Fc=64-70/min, Ekg fără aspecte patologice, SaO2=72%, glicemie 144 mg/dl.

      Primele măsuri au vizat eliberarea căilor aeriene prin aspirația secrețiilor din cavitatea bucală și intubatie oro-traheala, care s-a realizat dificil, având în vedere edemul local și macroglosia. Pacienta a fost ventilată pe balon, apoi conectata la aparatul de ventilație.

      Concomitent cu aceste măsuri s-a realizat accesul venos periferic (2 linii), cu administrarea  de Adrenalină 1 ml din soluția  1:10000 și "în jet" de ser fiziologic și Ringer ( aproximativ 1500 ml).

      După  administrarea de Adrenalină - 1 ml din dilutie, valoarea TA ajunge la 64/42 mmHg, iar frecvența cardiaca la 84-90/min.

      S-au administrat: Hemisuccinat de hidrocortizon 200 mg iv (pentru efectul său antiinflamator și antihistaminic) și Ranitidina 50 mg iv (antihistaminic, blocant al receptorilor H2).

      Pacienta a fost predată în UPU intubata și ventilată mecanic, cu o SaO2=96-98% și o TA= 70/52 mmHg, cu același GCS.


      Anafilaxia are un tablou dramatic, care se derulează în decurs de câteva minute și care, în absența tratamentului medical, poate evolua către deces.

      Pentru că există riscul apariției unei noi recidive, pacientul va fi monitorizat cel puțin 12 ore după o reacție anafilactica, iar la externare i se va recomanda să poarte permanent un dispozitiv injectabil cu epinefrina.

                                               
                                                Imagine:www.ro.medic

   

Postări populare