Politraumatism prin accident de motocicleta

      Motociclist, 35 ani, fără echipament de protecție este  găsit "proiectat" pe un gard din beton, conștient, dar extrem de agitat.

      Imobilizarea sa a fost o adevărată provocare, poziția în care a fost găsit și leziunile numeroase și grave făcând dificilă fixarea gulerului cervical și așezarea pe targa lopată.

      Fiecare manevră de imobilizare s-a făcut cu mare atentie, victima prezentand câteva stări lipotimice până la transferul în ambulanță.

      Examinarea primară făcută pe segmente a evidențiat un traumatism cranio-cerebral acut închis, contuzie de piramidă nazală, hematom palpebral drept, contuzie toracică, fracturi costale bilaterale, fractură de antebraț închisă, cu deplasare (bilaterală), contuzie bazin, hematom suprapubian, iar la nivelul coloanei vertebrale, contuzie cervico-toraco-lombară.

      Examenul neurologic nu a evidențiat modificări pupilare sau deficite neurologice, scorul Glasgow la preluare fiind maxim.

      Inspecția și ascultatia toracelui au arătat mișcări limitate ale cutiei toracice, cu deformarea ei in două regiuni aflate simetric față de stern, murmur vezicular diminuat bilateral, zgomotele cardiace fiind ritmice, dar foarte rapide.

     La palparea abdomenului prezenta durere vie suprapubian, un hematom de mărimea unui pumn și hemoragie în cantitate mică, de origine genito-urinară.

      Pacientul a devenit în scurt timp foarte agitat, transpirat și confuz. Am suspectat un șoc hemoragic, luând în considerare numeroasele focare de fractură și contuziile.

      Prioritar a fost stabilirea căilor de acces venos periferic (2 aborduri) și administrarea medicației analgetice, concomitent cu monitorizarea care a arătat o frecvența cardiacă de 174/min și o TA = 93/64 mmHg.



      După  administrarea de analgetice și volum, s-a înregistrat o ameliorare a tensiunii arteriale și frecvenței, prima coborând la 156-168/min, iar TA ajungând la 121/88 mmHg. Frecvența cardiacă este, în traumă, un indicator al sângerării, aceasta crescând în caz de hemoragie. Crește și ca urmare a stimulării simpatice, prin analgezie inadecvata sau absența acesteia.


      Deoarece ambele membre superioare erau imobilizate în atele, tensiunea arterială a fost măsurată la gambă, imediat sub genunchi, știindu-se că valorile tensionale măsurate astfel sunt cu 10-15 mmHg mai mici decât cele de la nivelul brațului.


Pacientul a fost sedat și transportat în UPU, unde investigațiile de laborator și imagistice, au stabilit numeroase leziuni: hemopneumotorax bilateral, tamponadă cardiacă, hematom retroperitoneal, supra renal stâng, fractură de bazin și antebrațe bilateral, edem cerebral difuz.

A fost stabilizat și transportat cu elicopterul intr-un centru universitar.  








Postări populare