Hemoragie subarahnoidiana la o femeie de 32 de ani

     Pacienta acuza cefalee difuză și intensă ("cea mai mare durere de cap pe care a avut-o"), însoțită de vărsături cu caracter exploziv, apărute brusc, de aproximativ 2 ore, stare confuzionala și ușoară agitație psiho-motorie. În urmă cu o săptămână a mai avut citeva "migrene" pasagere, care au cedat la administrarea de Parasinus.

      Anamneza arată că ia contraceptive orale de la virsta de 18 ani, fără recomandarea unui medic, pe care le-a întrerupt doar pe perioada sarcinii, că este fumătoare și ca bea cafea zilnic, cite 2 cești. Neaga infecții recente respiratorii, în sfera ORL sau existența unor traumatisme cranio-cerebrale.

      La domiciliu și-a administrat Ibalgin 400 mg, dar nu a remarcat o ameliorare semnificativă a cefaleei; la jumătate de ora după doză a prezentat o alta vărsătura.

      Este afebrila, TA=145/80 mmHg, frecvența cardiacă: 84/min, glicemia=110 mg/dl. Prezintă o ușoară redoare a cefei, examinarea abdomenului nu relevă elemente patologice.

      Suspicionam o hemoragie subarahnoidiana și am administrat antialgice (Perfalgan), antiemetice (Osetron) și ser fiziologic deoarece aceasta patologie se asociază frecvent cu hiponatremie.

       Pacienta a fost poziționată pe targă, în decubit dorsal, cu extremitatea cefalica ridicată la un unghi de ~20-30 grade, pentru a ameliora presiunea intracraniana.

      Tensiunea arteriala "țintă" în cazul acesta trebuie sa fie menținută sub valoarea de 150/85 mmHg, o TA>160 mmHg asociindu-se cu un risc crescut de singerare.

      A fost predată în UPU și ulterior transferată la o Clinica de Neurochirurgie, cu diagnosticul de Hemoragie subarahnoidiana și Malformație arterio-venoasa ruptă, Sdr. de Hipertensiune intracraniana, diagnostice stabilite pe baza consultului neurologic și a examenului CT nativ. Punctia lombară nu s-a efectuat, din cauza hipertensiunii intracraniene, scădere bruscă a LCR putind agrava singerarea.

      Hemoragia subarahnoidiana este dată de pătrunderea singelui în spațiul subarahnoidian (spațiul dintre arahnoida și piamater), cu creșterea presiunii intracraniene. Spasmul vascular secundar poate determina ischemie cerebrală, un procent de 25% dintre pacienți dezvoltă accident ischemic tranzitor sau accident vascular ischemic.

      Edemul cerebral este maxim în primele 72 ore, pina la 10 zile de la debut.

      Tratamentul specific este cel neuro-chirurgical, alături de tratamentul analgetic, sedativ și de cel de reechilibrare hidro-electrolitica. Pacientii comatosi sint intubati și ventilati mecanic.

Prognosticul depinde de:

- dimensiunea anevrismul rupt
- localizare
- vârstă
- timpul scurs pina la intervenție

      Este nefavorabil la pacienții peste 65 ani, care prezintă hemoragie intraventriculara, intraparenchimatoasa, la cei comatosi, cu stroke legat de vasospasm.

     Contraceptivele orale cresc riscul de AVC de 9 ori, la femeile cu virsta cuprinsă intre 17-45 ani și care se află sub tratament de mai mult de 5 ani. Riscul creste dacă anticoncepționalele sint asociate cu fumatul.
     Contraceptivele determina hipertrigliceridemie și cresc coagulabilitatea singelui.



   
   

Postări populare