Metroragie după utilizarea de Hepathrombin
Metroragia este singerarea vaginala anormala, apărută în afară ciclului menstrual.
În acest caz, singerarea apare aproape simultan, la două femei de virste diferite: una de 76 de ani și cealaltă de 48 ani, prima fiind cea careia i s-a administrat Hepathrombinul, iar cea de-a doua este persoana care l-a aplicat pe tegumente, fără să se protejeze cu mănuși.
Pacienta mai în vârstă era imobilizata la pat de aproximativ 6 ani, cu sechele AVC (hemiplegie stingă), cu amputare recentă de gamba stingă.
Diagnosticată și cu HTA stadiul 3 risc foarte inalt, FiA cronică, ICC cls. a-3-NYHA AOMI și Diabet zaharat tip 2.
Urmeaza tratament antihipertensiv antiartmic, antiagregant plachetar, neurotrofic și cu antidiabetice orale.
Hepathrombinul a fost administrat fără prescripție medicală, cu scopul de a îmbunătăți aspectul tegumentului la pacienta virstnica. Aceasta prezenta pe toată suprafața corpului echimoze și petesii de mici dimensiuni, probabil, rezultatul unor tulburări de coagulare.
Fiica acesteia, femeia de 48 de ani, a solicitat consult medical din cauza alterării bruște a starii de conștientă și apariției tulburărilor de deglutitie.
Am găsit o pacienta afazică, agitată, cu secreții abundente pe căile respiratorii, care au fost aspirate. La nivelul antebrațului sting prezenta un hematom masiv, insotit de numeroase echimoze de culoare rosie-violacee dispuse pe întreaga suprafață a corpului.
Monitorizarea a arătat o TA = 86/64 mmHg, AV=100-110/min si un PP=70-76/min, SaO2=97%, GCS=11, glicemie=160 mg/dl.
Anamneza a evidențiat ca starea pacientei s-a agravat brusc în cursul dimineții și ca de 5 zile fiica acesteia i-a aplicat, de 2 ori pe zi, pe o mare suprafață tegumentara, Hepathrombin gel 300 u.i/g.
De o zi aplicarea unguentului a fost intreruptă pentru ca a apărut o singerare vaginala, "ca un ciclu", atit în cazul femeii mai în virsta , cit și celei mai tinere. La aplicare nu s-au folosit mănuși și de fiecare data a fost utilizat cam jumătate de tub, in total 3 tuburi.
Pacienta este hipotensiva, iar statusul neurologic și anamneza ne determina sa ne gândim la un accident vascular cerebral, posibil hemoragic.
Se administreaza soluție salină și hemostatice. Pentru ca fiica pacientei refuza transportul mamei la spital, se recomanda încetarea aplicațiilor locale cu Hepathrombin, investigații de laborator și continuarea perfuziilor cu hemostatice inca 2 zile, acestea urmind a fi făcute de către personalul calificat în ingrijiri la domiciliu.
În cazul în care starea pacientei nu se ameliorează, se recomanda reapelarea serviciului de urgență 112.
Hepathrombinul conține Heparina sodica 300-500 u.i/g și excipienți. Aplicarea sa se face cu manusi, fără sa fie însoțită de masaj, pe suprafețe mici, urmarindu-se cu atenție apariția eventualelor efecte de supradozaj: singerare digestiva, uro-genitală, cerebrală sau în sfera ORL.