Infarct miocardic acut inferior

      Un bărbat de 72 de ani, acuză durere substernala și în etajul abdominal superior, aparute brusc, în urmă cu o oră, după un prinz abundent.

      Examenul clinic evidențiază un suflu sistolic grd.3, în focarul mitralei, zgomotele cardiace fiind ritmice, bine bătute. Durerea abdominala este intensa în epigastru, ficatul și splina fiind în limite normale.

      Monitorizarea arată o TA = 120/72 mmHg, frecvența cardiacă fiind de 75-80/min.

      EKG: ritm sinusal, supradenivelare ST și unda Q in derivatiile D2, D3, aVF, subdenivelare ST in D1, V1, V2 și V5. În derivatiile standard se observă o unda P largă, bifida și o undă bifazica în V1 și V2, semn de hipertrofie atriala stingă.


       S-a administrat Nitroglicerina, pentru efectele sale vasodilatatoare sistemice și pe arterele coronare, urmarindu-se si scaderea intensității durerii toracice. Ritmul de administrare a fost stabilit în funcție de valoarea tensiunii arteriale.

       Pacientul a mai primit și Aspirină 1cp și Clopidogrel 300 mg pentru efectul lor antiagregant plachetar.

       Avind in vedere că SaO2 avea valori de 98-99%, nu s-a administrat oxigen. Studiile arată că oxigenul, în flux mare, este nociv pentru pacienții cu infarct miocardic necomplicat.

       Ameliorarea durerii după Nitroglicerina, nu a mai făcut necesară si administrarea Morfinei.

      Pacientul a fost supus, pe secția de Cardiologie Interventionala a Spitalului Județean Suceava, unei angioplastii coronariene cu plasare de stent - prima opțiune terapeutica pentru pacienții cu STEMI, mai multe studii demonstrind superioritatea acesteia, în comparație cu fibrinoliza.




       Contraindicațiile absolute ale fibrinolizei cuprind: accidente vasculare cerebrale hemoragice, ischemice (în ultimele 6luni, trauma majoră în ultimele 3 săptămâni, singerare gastro-intestinală în ultima luna, coagulopatii, disecția de aorta.
       Contraindicațiile relative sint: ulcerul gastro-duodenal activ, hipertensiunea arteriala sistolica >180 mmHg, terapia anticoagulanta orala, prima săptămână post-partum, atacul ischemic tranzitor în ultimele 6 luni.
     

Postări populare