28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din Romania

     În acest an Serviciile Județene de Ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București aniversează, pentru a doua oară de la înființare, Ziua Națională a Ambulanței din România.

     Prin Legea nr.22/2015 se instituie ziua de 28 iulie ca Zi Națională a Ambulanței, după ce aprobarea ei a fost amânată timp de câțiva ani.




     28 iulie 1906 are o semnificație deosebita, fiind data la care apare, din inițiativa privată a Prof. Nicolae Minovici, prima "salvare" din țară. Se întâmpla la București și "echipajul"era format dintr-un vizitiu și sergenti de oraș.

      Este cea mai mare "operă sociala" a profesorului Minovoci, pe care o va conduce timp de 35 de ani, până la moartea sa.

      De la 1 august 1907, Salvarea a început să aibă o activitate permanentă, personalul fiind "intregit" prin prezența studenților mediciniști din anii terminali.

      Prin această inițiativă, România devenea a-3-a țară din Europa care avea un Serviciu de Ambulanță, dupa Olanda și Austria.

      Profesorul Nicolae Minovici ia în considerare, pentru prima dată în lume, în 1931, "împingerea actului medical calificat la locul accidentului".

Prof. Dr. Nicolae Minovici

      "Îngrijind bolnavii, medicul face o operă sociala și morala, el activând în domeniul eticii, care înseamnă adevăr și virtute, nu minciună și viciu..."

      În 1934 apare primul Spital de Urgență în localul Salvării din București.

      În anul 1948 Salvarea este naționalizată și devine Stația de Salvare a Municipiului București.

      În 1995 Stația de Salvare a Municipiului Bucurtesti devine Serviciul de Ambulanță al Municipiului București, iar Stațiile de Salvare din județe devin Servicii de Ambulanță Județene.

      Nicolae Minovici s-a născut în 1868 la Râmnicu Sărat, într-o familie cu 13 copii, fiind fratele medicului legist, Prof.Mina Minovici sti a chimistului de renume mondial Stefan Minovici.
      A îmbrățișat aceeași specialitate ca și fratele său mai mare, medicina legala, fiind întemeietorul Societății de Salvare, a Spitalului de Urgență și a primului muzeu etnografic din România, Muzeul de Artă Populară Prof. Nicolae Minovici din București.
   

  •    

Postări populare