Criza de astm bronșic

   

      Pacient de sex M,  in virsta de 46 ani, cunoscut cu Astm bronsic persistent solicita  echipaj medical pentru o criza de  dispnee paroxistica declansata de expunerea la pulberi fine ( lucreaza la o moara). Criza debutase cu aproximativ 50 de minute înainte ca solicitarea sa fie făcută prin serviciul de  urgenta 112.

      Afirma că a mai avut crize, dar ca aceasta este "altfel", "mai rea" ca precedentele.

      Pacientul se afla sub tratament cronic cu Teofilina retard, iar în ultimele doua săptămâni a avut două exacerbari, care au cedat după administrarea de Ventolin.

      Este gasit stind in sezut la marginea patului, transpirat, cu dispnee intensa, predominant expiratorie, cu wheezing ( respiratie suieratoare), tuse productiva, cu expectoratie mucoasa, abundenta, stare de agitație, vorbire dificila.

      La examenul fizic se observa folosirea musculaturii accesorii in timpul respiratiei, amplitudinea miscarilor toracice fiind limitata. Percutia releva hipersonoritate difuza, iar ascultatia, un murmur vezicular diminuat, cu numeroase raluri sibilante si ronflante bilateral.

      Afebril, cu o frecventa respiratorie de aproximativ 24-26/min, TA=145/80 mmHg, frecventa cardiaca si pulsul periferic de 124/min, SaO2=90-92%, Egk cu aspect normal.

      Pacientul nu are alte antecedente personale patologice, fiind diagnosticat cu Astm bronsic in urma cu 3 ani.

      Pina la sosirea noastra isi administrase "medicatia de criza" - 2 pufuri de Ventolin (Salbutamol), fara sa foloseasca un spacer ( camera de inhalatie). Afirma ca simte o usoara ameliorare a simptomatologiei si ca de la administrarea celor 2 pufuri au trecut aproximativ 20 de minute.

      Se administreaza inca 2 pufuri de Ventolin, utilizind un spacer, hemisuccinat de hidrocortizon 100 mg i.v,  oxigen pe masca si se realizeaza o cale de acces periferica pentru eventualitatea aparitiei unor complicatii.

      Efectul antiinflamator al hemisuccinatului de hidrocortizon se realizeaza în aproximativ 3-4 ore, administrarea sa în criza de astm bronsic, in prespital, fiind controversata.

      Am decis administrarea sa avind in vedere severitatea crizei si faptul ca starea  pacientului nu s-a îmbunătățit după
administrarea de Ventolin.
   
      Pacientul a fost transportat la spital,  starea sa ameliorindu-se ușor: scaderea frecvenței respiratorii si a celei cardiace, creșterea SaO2.

      Evoluția a fost favorabilă, fiind ținut sub supraveghere câteva ore în UPU. Medicația administrată  a fost Ventolin - un total de 6 pufuri, hemisuccinat de hidrocortizon 200 mg si oxigenoterapie.

      
      Ventolinul (Salbutamol), Berotecul (Fenoterol) si Bricanylul (Terbutalina) sint bronhodilatatoare cu actiune scurta. Efectul lor se instaleaza rapid, in 2-5 minute , este maxim la 30-60 minute si dureaza aproximativ 6 ore. Reprezinta prima linie de tratament si cea mai eficienta in criza. Determina bronhodilatatie prin activarea receptorilor beta2 din musculatura bronsica.


       Efectele adverse ale bronhodilatatoarelor depind de doza si de calea de administrare: tahicardie, palpitatii, tremuraturi, nervozitate, hipopotasemie, aritmii. Se administreaza cu prudenta la pacientii virstnici, la cei cu insuficienta cardiaca, cardiopatie ischemica, tahiaritmii.


      Conform protocoalelor in vigoare, in criza de astm bronsic, se administreaza beta2 simpatico-mimetice cu actiune scurta, cite 2 pufuri inhalator (utilizind de preferinta un spacer) la fiecare 20 de minute in prima ora.
      Corticoterapia orala sau sistemica este indicata în crizele de intensitate medie sau în cele severe, în cazul în care după administrarea medicației bronhodilatatoare nu apare ameliorare sau la pacientii care se afla în tratament cu corticosteroizi.
       Miofilinul este contraindicat în criza, mai ales la pacienții aflați sub tratament cu Teofilina, din cauza efectelor sale potențial letale. În plus, nu s-a dovedit eficiența sa în exacerbarile astmului bronsic.


       Administrarea de rutina a asocierii  Miofilin-Hemisuccinat de hidrocortizon, in orice criza de astm bronșic, reprezintă o agresiune asupra organismului și nu un tratament.

   
      Eficienta tratamentului se face, in mod ideal, prin masurarea PEF, dar cind acest lucru nu este posibil, ameliorarea clinica este singura modalitate de apreciere a evoluției.

      Spacerul sau camera de volum are rolul de a facilita administrarea medicatiei pe cale inhalatorie; particulele de substanta activa sint mentinute in suspensie aproximativ 3-5 sec., timp in care pacientul poate inhala medicamentul, fara a mai fi necesara coordonarea respiratiei cu momentul descarcarii substantei active.

      Medicamentele combinate pentru criza sint medicamente ce conțin 2 substanțe bronhodilatatoare:

Berodual - Berotec și Atrovent
Combivent - Ventolin și Atrovent

       Ambele (Berodualul și Combiventul)  determina dilatație  bronsica pentru aproximativ 8 ore, efectele secundare sint mai mici datorita utilizării a jumătate de doza pentru fiecare din componentele lor.
      Sint contraindicate în glaucom sau adenom de prostata.
      Sint recomandate în crizele moderate sau severe.

      
      

Postări populare